Pc Onderhoud

Alle computer apparatuur heeft onderhoud nodig en sommige onderdelen moeten na een paar jaar vervangen worden.

Uw PC, laptop of back-up apparatuur (externe harddisk of NAS) is vooralsnog standaard uitgerust met een hardeschijf. Fabrikanten geven dan ook een schatting van ongeveer drie jaar (tevens de garantietermijn). Wilt u optimaal kunnen blijven genieten dan dient u de hardeschijf op tijd te vervangen om zo dataverlies te voorkomen. Ook zal uw computer hierdoor wat sneller opstarten. Uiteraard kan het best zijn dat uw harddisk langer mee gaat, als u regelmatig backup’s maakt raad ik ook aan pas te vervangen indien u merkt dat dit nodig is (trager worden, vastlopen, bestanden of mails verdwijnen, etc.). Maar wilt u onbezorgd en probleemloos door blijven werken dan kunt u de termijn van drie jaar beter aan houden.

Ook is het zeer aan te raden om uw computers tenminste eens per jaar te laten reinigen. Stof in computers stoort de koeling en beschadigd de apparatuur. Als er dusdanig veel stof in de computer zit dat de koeling belemmerd word dan kan het systeem ernstige beschadiging oplopen en in veel gevallen is reparatie dan duurder dan een nieuw systeem aanschaffen. Het demonteren en reinigen vereist de nodige kennis en ervaring en kunt u beter door een professional laten doen om beschadiging te voorkomen.

Wat geld voor alle elektrische apparatuur geld dus ook voor computers. Zorg dat u elektrische apparaten zoals uw computer en randapparatuur op een geaard stopcontact aansluit en tenminste gebruik maakt van een stekkerdoos met overspanningsbeveiling.